Motorinfo.hu - Motoros hírportál

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Csatlakozz közösségünkhöz és légy naprakész!

C°/

0-ról 400-ra 6 másodperc alatt

Szerző: moczart
2011-02-09 20:26:40
Készül Ian King új Top Fuel dragstere. Az 1500 lóerős dragra sokan már most új rekorderként tekintenek – élőben idén Kunmadáron!
Hirdetés

A gyorsulási versenyek szerelmeseinek Ian King neve valószínűsíthetően nem lesz új, csakúgy, ahogy a King Racingé sem: Ian ötszörös drag Európa bajnok, a nevével fémjelzett alakulat pedig a Top Fuel kategória legjobban kidekorált, legsikeresebb csapata.

A 2011-es UEM Drag Európa Bajnokságra Ianék a Puma Engineering közreműködésével egy új motorral készülnek, egy olyan Top Fuel vassal, aminek – a szakág szakértőinek egyöntetű véleménye alapján – mindene meg lesz ahhoz, hogy King úr rendre csúcsokat döntögessen majd vele. A projekt komolyságát példázza, hogy főszponzorként sikerült megnyerniük a Gulf Oil Ltd-t.

motorinfo

A Gulf színeiben 1500 lóval 0-ról 100-ra 0,7 másodperc alatt - legalábbis a tervek szerint.

Az olajipari cég jellegzetes narancs-kék színeiben pompázik majd a Gulf Racing Top Fuel motor, amit ugyan jelenleg még fabrikálnak, de főbb jellemzőit és a motortól elvárható teljesítményt a King Racing már ismertette.

A teljesen prototípus motorblokk egy 1584 köbcentis soros négyhengeres lesz 12 szelepes DOHC hengerfejjel, lélegzését kompresszor és a kapható legmodernebb befecskendező rendszer fogja garantálni. A tervek szerint mindez 1500 lóerős teljesítményt fog jelenteni a 14 inch széles hátsó slicken.

motorinfo

A motorblokk tervezésénél és legyártásánál inkább az erő és a megbízhatóság, mintsem a kompakt építési mód a fontos szempont, de szerencsére a motor tengelytávja 102 inch, így könnyedén elfér az 1500 lóerő.

A Puma Engineering a fentieken felül további meghökkentő adatokkal is előrukkolt: a kompresszor másodpercenként több mint 430 liter levegő/üzemanyag keveréket fog az égésterekbe juttatni, a befecskendező rendszer pedig percenként 11 gallon nitrometán szállítására lesz képes.

Hogy mindez a gyakorlatban mit jelent, arról a várható gyorsulási adatok árulkodnak. King szerint új sporteszköze, ha elkészül, a 0-100-as sprintet 0,7 másodperc alatt fogja letudni, a 0-160-ast 1,1 sec alatt, de a 0-400-ashoz (!) sem lesz szüksége 6 másodpercnél többre, állítják, és maximum ennyi lesz a negyedmérföldes sprint ideje is.

motorinfo

King előző Top Fuel motorján.

A fenti számok tükrében már nem is tűnik annyira elrugaszkodottnak a szakág európai nagyjainak állítása, miszerint Ianék Gulf motorja lesz Európa-, ha nem az egész világ leggyorsabb Top Fuel dragmotorja. Külön öröm, hogy Kinget – Európa és kis hazánk nagyjaival együtt – az április 28. és május 1. között megrendezett Európa Bajnoki futamon, Kunmadarason akár élőben is láthatjuk majd versenyezni.


Hirdetés

Szólj hozzá!

Mielőtt hozzászólnál, kérjük ezt olvasd el.

A Gyorsulás Rovat Hírei

BMW S 1000 RR és a két kihívója, Veyron és Aventador

A BMW superbike-ja mellé egy Bugatti és egy Lamborghini - azaz együtt kb. 1.900 lóerő - állt oda a rajthoz.

Le a dragsterről, 370 km/óránál

Az ausztrál dragversenyző, Chris Matheson 370 km/óra fölötti sebességnél esett le a motorról Eastern Creekben. Pár nap kórház után hazaengedték.

Készül a Triumph-rakéta

Sebességrekordra hajt a Triumph, felkészítés alatt a Castrol Rocket.

Borsay Kunmadarason: 274 felett, nyolc alatt

Végre-valahára Szabolcs motorja úgy ment, ahogy azt a versenyző és csapata megálmodta. Az első hazai építésű motor 8 mp alatti idővel!
Hirdetés

Hirdetés

Kapcsolódó termékek: