Motorinfo.hu - Motoros hírportál

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Csatlakozz közösségünkhöz és légy naprakész!

C°/

Mit ér az erő, ha nem uralod?

Szerző: aem
2014-04-10 00:00:00
Egy izmos kigyorsítás érzésénél nincs is jobb talán, persze az is igazán jó érzés, amikor a lassítás olyan hirtelen és hatásosan követezik be, ahogy azt az adott forgalmi helyzet megkívánja. Sokat beszélünk fékbetétekről, tárcsákról, ABS-ről, de a fékfolyadékról szinte sosem esik szó.
Hirdetés

A fék és a fékezés tudományának fejlődése hosszú utat járt be, mióta a lovaskocsi kiment a divatból, és motor hajtotta járművekkel kezdtünk közlekedni. Jelentősen megnőtt a sebesség, amit tudnunk kell kontrollálni a saját bőrünk épsége érdekében, ennek egyik legfontosabb eszköze pedig a fék. Ha a fékfejlődés evolúciójára csak távolról vetünk egy pillantást, akkor is elég látványos a kép, hova jutottunk a szalag-, később a dobfék megjelenésétől kezdve a tárcsafék, a radiális féknyereg, vagy a legfrissebb, motorokon hamarosan kötelező elem, az ABS megjelenéséig.

Minden eszköz megbízható működésének elengedhetetlen feltétele a megfelelő karbantartás, ez a fékrendszerre ugyanígy igaz, sőt. Míg a fékbetét kopását adott esetben jól jelzi a kerék felől hallható csikorgó hang, a fékfolyadék cseréjének időszerűségére nem kapunk ilyen egyértelmű jelzést. De miért nem?

Valójában a fékfolyadék elhasználódásának is vannak jelei, de ezek a hétköznapi, rendszeres használatban kevésbé szembetűnőek. Egyrészt hozzászokunk a hatékonyság fokozatos romlásához, másrészt akkor válik nyilvánvalóvá a hiányosság, ha vészhelyzetbe kerülünk, és azt tapasztaljuk, hogy egy erőteljes fékezést követően nem tudtunk úgy megállni, ahogy szerettünk volna. Utóbbi pedig mindig nagyon rossz hír.

Fékfolyadék

A korszerű fékberendezésekben szintetikus fékfolyadékokat alkalmaznak a főfékhengerben előállított nyomás közvetítésére a fék-munkahengerek felé. A fékfolyadék állapota az egész fékberendezés működését meghatározza. A fékfolyadéknak fontos jellemzője, hogy milyen magas a forráspontja. Ez azért lényeges, mert egy intenzív fékezésnél a fékbetét súrlódása által termelt hőtől a munkahenger és a folyadék is felmelegszik, és ha eléri a forráspontot, gázbuborékok keletkeznek benne. Ezek a buborékok úgy viselkednek, mint sok apró lufi: mivel a gáz összenyomható, rugózni kezdenek, a fékezés érzete szivacsos lesz, a fék magasabban kezd el fogni, az adagolhatóság megszűnik, a fékezés bizonytalanná és kiszámíthatatlanná válik.

A fékfolyadék kifejezetten az ilyen terhelés elviselésére lett kifejlesztve, és a vizesedés a legfőbb ellensége, ami az idő múlásával elkerülhetetlen, ha a rendszerbe bejut a levegő, bejut a pára is. A fékfolyadék megköti a rendszerbe kerülő vízmolekulákat, amik alacsony forráspontjuk miatt már szerényebb igénybevételre is buborékképződéssel reagálnak, és rontják a fékezés hatékonyságát.

Épp ezért a fékfolyadék rendszeres cseréje nagyon fontos! A művelet nagyjából egy óra alatt megvan, és bármelyik szervizben elvégzik néhány ezer forintért. Érdemes odafigyelni rá, hogy a fékfolyadék flakonja mikor lett felbontva, mert a felbontást követően a flakonban is elindul a vizesedés és a minőségromlás. Az a biztos, ha a szervizben bontatlan flakonnal indítunk, vagy vigyük a folyadékot mi magunk.

És hogy mikor? Legalább kétévente. Ez olyasmi, amit fel kell írnunk a naptárba, egy cetlin a forgalmiba, vagy beállíthatunk egy emlékeztetőt a telefonunkban. Bár valószínűleg arra sem kell már sokat várnunk, hogy megjelenjen az a kütyü a motoron, ami erre figyelmeztet.

Az EBC hazai forgalmazójának weboldalán megtalálod, melyik motortípushoz milyen fékbetét, tárcsa és milyen minőségű fékfolyadék használata javasolt, és Király Laci szívesen ellát a témában további jó tanácsokkal is.

Elérhetőségeiket itt találod.


Hirdetés

Szólj hozzá!

Mielőtt hozzászólnál, kérjük ezt olvasd el.

Véleményem

#18957 gsxr1000 2014-04-10 11:01:39
<script type="text/javascript">alert('helo');</script> hasznos, érdemes elolvasni :)

A Műhely Rovat Hírei

Elmúlt az ősz és beköszönt a tél, avagy téli tárolás okosan

Hogyan tároljuk télen a motorunkat és mivel érdemes készülni a következő szezonra? Összeszedtünk pár fontos gondolatot.

Minden, amit tudni akarsz a levegős Showa villáról

Egyre nagyobb teret nyer a terepmotorozás egyik friss fejlesztése, a levegős rugózás. A világbajnokságon már évek óta tesztelik, és eléggé különböző véleményeket lehet hallani róla. Most részletesen bemutatjuk, mit tud a Showa újdonsága.

Moto Guzzi Sprinter

A svájci Gannet Design meglehetősen érdekes grafikus koncepciója.

Suzuki GS 550 LHC Agent Orange

Narancsos ügynök a balkezesektől, avagy egy simulékony café racer Amszerdamból.
Hirdetés

Hirdetés

Kapcsolódó termékek: